Ce trebuie sa stii daca iei aspirina

Mult laudatul "tratament" sau profilaxia anumitor boli pe baza administrarii unei aspirine pe zi a luat o amploare deosebita in ultima vreme.

Toata lumea se increde in puterile naucitoare ale ei. Expertii insa vin cu mentiunea unor efecte adverse complexe si recomanda stoparea acestui consum. Asadar, specialistii avertizeaza ca aspirina este pana la urma un medicament si nu o vitamina, si ca nu toata lumea are nevoie de ea zilnic, in scopuri profilactice. Un efect advers periculos al consumului pe termen lung este ulcerul sangeros. Este adevarat ca exista multe situatii medicale in care aspirina este extremd e necesara tratamentului sau chiar profilaxiei, insa aceasta trebuie luata numai la recomandarea medicului.

Mai mult chiar, intr-o analiza publicata in jurnalul medical Lancet, un grup de specialisti au descoperit ca exista o vulnerabilitate a medicilor vizavi de acest medicament, si ca este recomandat cu prea multa usurinta, relateaza Wall Street Journal. Cea mai des intalnita reactie adversa la aspirina este riscul de sangerare digestiva. Cu cat iei mai multa aspirina, cu atat mai mult te expui la acest risc. Pe de alta parte, daca exista un risc crescut de accident ischemic tranzitor sau de boli de inima, beneficiile aspirinei sunt foarte importante.

Citeste mai multe aici.

viewscnt

Pentru tine

Parteneri